Zab hatékony hatása avagy a magba zárt egészség
Vitamin tabletta, fogyókúrás szer, gyomorégés elleni készítmény, hatékony koleszterin csökkentő. Ha mindezeket egy patikában kellene beszerezni, komoly pénzbe kerülne, és az orvosi rendelőt sem kerülhetnénk el. Válasszunk helyette (vagy mellette) valami olcsóbbat, egyszerűbbet és egészségesebbet. A zab vagy a zabkorpa rendszeres fogyasztása a gyógyír mindezen problémákra.
Koleszterin: a megoldás a zabkorpa rostanyagában található. A vízben oldódó rost nem engedi a belekből a véráramba a koleszterint, ehelyett megköti és kiüríti azt. A rost nem oldható része felszívja a béltraktusban található vizet, és gyorsítja az emésztést. Enyhén hashajtó hatású, valamint a vércukorszint stabilizálásával is segíti a szervezetet.
Vitaminok: a zab más szempontból is jó. Fehérje, vitamin (B-vitaminok, E-vitamin, D-vitamin) és ásványi anyag (magnézium, fluor, kalcium, szilícium, kálium, vas, cink, kobalt, mangán) tartalmával támogatja a csontokat, a fogakat, az ereket és az idegrendszert. Ezeken kívül tartalmazza még az A-vitamin előanyagát, a karotint, s még jód és bór is fellelhető benne nyomelemként. Frissítő, élénkítő, méregtelenítő hatással bír, fokozza a teljesítőképességet, gyulladásgátló anyagokat rejt magában, ugyanakkor könnyen emészthető élelemnek számít.
Emésztés: a zabkása tökéletes megoldás például a napokig tartó puffadásra, de a gyulladt, fekélyes emésztőrendszer gyógyszerének is tartják (kása formájában), emellett fogyasztó hatása is ismert. A zab tehát számos fontos anyagot (még fejlődést serkentő hormonokat is) tartalmaz, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott! A zabot fogyaszthatjuk zabtej formájában, de zabpehelyből (javasoljuk a biováltozatot) készíthetünk házilag is tejet, kását. Gyümölcsös sütemények készítéséhez is felhasználható, szemes formában 30 perc alatt puhára főzve köretként is tálalhatjuk.
|