Sonkás káposzta-gombaleves
Típus: Bográcsételek
Hozzávalók 4-6 személyre: 50-60 dkg szalonnás füstölt sonka, 2 fej vöröshagyma, 50-70 dkg fehérkáposzta, fél kanálnyi pirospaprika, őrölt fekete bors, egy zöldpaprika és / vagy darált félmaréknyi gomba, só, szűk félmaréknyi csipetketészta, 1,5 dl tejföl. A szalonnás füstölt sonkát hüvelykujjnyi csíkokra vágjuk. Kevéske vízben forraljuk, megpuhítjuk, s amikor elforrt a víz, saját zsírjában sütjük. Két fej apróra vágott vöröshagymát sárgára pirítunk benne. Beleszórunk egy kis piros paprikát, és amikor elkeverjük, bő vízzel felöntjük. Ezután teszünk bele 50-70 dkg csíkokra vágott káposztát. Őrölt borssal fűszerezzük, vághatunk bele esetleg egy zöldpaprikát is és egy kisebb paradicsomot. Amikor a káposzta puhulni kezd, szórunk bele még félmaréknyi gombát összevagdalva. Szórhatunk bele szárított gombát is, de azt előbb tegyük. Levétel előtt 10-15 perccel csipetketésztát is teszünk bele. Néhány perccel múlva leöntjük tejföllel és levesszük a tűzről.
|