Csokis-mandulás-narancsos torta
Hozzávalók: A tésztához • 10 dkg csokoládé • 7,5 dkg vaj • 15 dkg mandula (őrölt) • 5 evőkanál porcukor A tetejére • 2 narancs • 20 dkg csokoládé • 3 tojássárgája • 1 evőkanál likőr • 4 tojásfehérje Elkészítése: A csokit apró darabokra tördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. A mandulát, a cukrot és a vajas csokikrémet 2 evőkanál vízzel simára dolgozzuk. Egy 24 cm átmérőjű, 3 cm magas tortaforma alját és széleit alufóliával kibéleljük. Fél cm vastagon beleöntjük a masszát, és 1 órára fagyasztóba tesszük. A krémhez a narancsok héját lereszeljük, a héjakat 10 percre lobogó forró vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük. A csokoládét kislángon megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat, a likőrt és a narancshéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ehhez adjuk a narancsos csokikrémet. Ezt a kemény csokiréteg tetejére simítjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A narancsokat 8 gerezdre osztjuk, és minden fehér héjat leszedünk róluk. A tortát a formából kivesszük, tortatálra rakjuk, de az alufóliát rajta hagyjuk. A narancsgerezdeket rózsaszerűen a tetejére rendezzük, és azonnal tálaljuk.
|