Mákos guba
Hozzávalók:
Hozzávalók: 4 db szikkadt kifli, 1 liter forróvíz, 10 dkg darált mák, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál áztatott mazsola, 1 kiskanál citromlé, 1 kiskanál reszelt narancshéj Elkészítés: A mákos guba készítéséhez nem szükséges friss kiflit venni, a szikkadt kifli is tökéletesen megfelel. A kifliket 1 centis karikákra vágjuk, és nagyobb méretű szűrőkanálba tesszük. A vizet felforraljuk, és leöntjük vele a kifliket, hogy megpuhuljanak. Ha nem puhulnának meg, ismételjük meg újra a forrázást. A mákot megdaráljuk, hozzáadjuk az áztatott mazsolát, meglocsoljuk a citromlével, és beletesszük a narancs reszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük. Aki jobban szereti a mákban a reszelt citromhéjat, tegyen azt narancshéj helyett. A kifliket nagy tálba tesszük, rászórjuk a mazsolás mákot, óvatosan összeforgatjuk, hogy a kifli karikák ne törjenek össze, és a tetejére mézet csurgatunk, frissen elkészítve, azonnal tálaljuk. Másik lehetőség, hogy a mákos gubát kivajazott tűzálló tálba terítjük, a sütőt 200º C-ra előmelegítjük, és a mákos guba tetejét kicsit megpirítjuk, hogy enyhén ropogós legyen. Frissen tálalva fogyasztjuk. Ne hagyjunk belőle későbbre, mert az állástól elveszíti ropogós állagát. Tipp:A citrom vagy narancs héját reszelés előtt jó alaposan mossuk meg, mert a déligyümölcsöket szállítás előtt tartósítószerekkel kezelik.
|