Csavart sajtos rúd
Hozzávalók: 21 darabhoz: 3 lap mélyhűtött leveles tészta, 1 tojás, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors Elkészítés: Hagyjuk felengedni a leveles tésztalapokat. Egymás mellé fektetve körülbelül 20-30 perc alatt kiengednek. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a levelestészta-lapokat. Az első lapot megszórjuk sajttal, a bors és a só felével. A második tésztalapot a tojásos felével ráborítjuk az elsőre. A második lap tetejét ismét megkenjük tojással, és rászórjuk a megmaradt sajtot, sót, borsot. A harmadik tésztalapot tojásos felével rátesszük a második lapra. A tésztalapokat enyhén lelapítjuk, és 10x21 centi nagyságúra kinyújtjuk. 7 db 3 centi széles és 10 centi hosszúságú csíkokat vágunk, majd mindegyik csíkot kicsit megcsavarjuk. A tepsit hideg vízzel kiöblítjük, rárakjuk a sajtos rudakat, és a maradék tojással megkenjük a tetejüket. A vágott felületeket ne kenjük be. 15 percig pihentetjük, majd 200º C-ra felmelegített sütőben a középső sínen 15 perc alatt megsütjük. Frissen, melegen fogyasztva az igazi, de vendégvárónak is nagyon finom. Tipp:Az ementáli sajtot helyettesíthetjük füstölt sajttal, vagy kenhetünk a lapok közé juhtúrót is. Gyorsan elkészíthető vendégváró sütemény.
|