Vaníliás metélt
Hozzávalók: 50 dkg sovány tehéntúró, 6 tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 10 dkg vaj, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 1 réteslap Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, a cukrozott gyümölcsöt kis kockákra vágjuk. A mazsolát megmossuk és beáztatjuk. A citromot alaposan megmossuk, jól megdörzsöljük, és a héját lereszeljük. A lisztet átszitáljuk, beleütünk két tojást, és csipet sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. Pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, finommetéltre vágjuk. Forró, lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. A maradék négy tojást szétválasztjuk, és a sárgáját a cukor harmadrészével kikeverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott cukrozott gyümölcsöt, csipet sót, az áttört sovány túrót, és legvégül a kihűlt kifőtt tésztát. A tojásfehérjéből a cukor kétharmadával kemény habot verünk és óvatosan, a túróval összedolgozott tésztához keverjük. A tepsit kivajazzuk és egyesével belerakunk három réteslapot. A rétegek között meglocsoljuk olajjal, és ügyelünk arra, hogy a réteslap széle 3-4 centi magasságban kilógjon a tepsiből. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a réteslapokkal kibélelt tepsiben, végül a réteslap kilógó végeit ráhajtjuk a töltelékre. A tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, és 180º C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A sütőből kivéve pihentetjük, amíg ki nem hűl, majd kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
|