Spagetti tejszínes-szalonnás szósszal
Hozzávalók: só, 500 g makaróni v. spagetti, 100 g pancetta vagy jó zsíros füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 3 egész friss tojás, 5-6 ek tejszín, 50 g frissen reszelt parmezán vagy pecorino, esetleg mindkettő keverve frissen őrölt fekete bors Egy nagy fazékban felforralunk 4-5 l vizet 1 ek sóval. Beletesszük a spagettit, és fakanállal belenyomkodjuk, hogy mind víz alá kerüljön. A tésztát félkeményre főzzük ? ez kb. 8 percig tart, de jó, ha már előbb megkóstoljuk. A sütőbe beteszünk egy tálat és négy spagettistányért kb. 50°-ra. Közben kis kockákra vágjuk a pancettat vagy szalonnát. Megtisztítjuk, és apróra vágjuk a fokhagymát. Megmelegítjük az olajat és időnként megkevergetve ropogósra, pirítjuk benne a szalonnakockákat. A tojásokat, a tejszint és a sajtot a meleg tálba tesszük és megkeverjük. Leszűrjük a tésztát, a forró szalonnával együtt azonnal a tojásmasszához öntjük, beborsozzuk, jól elkeverjük és szétosztjuk a tányérokba. Ha így készíted, biztos soha többé nem veszel zacskós szörmedvényt. Isteni finom, de azonnal, forrón kell megenni, nem lehet későbbre eltenni.
|