Vadhús : Szarvas tokány erdei gombával |
Szarvas tokány erdei gombával
600 g szarvas lapocka, 150 g vöröshagyma, 8 cl olaj, 30 g paradicsomszósz, 2 g kakukkfű, 2 dl száraz vörösbor, 120 g vargányagomba, 120 g rókagomba 2 db babérlevél, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 30 g liszt, só, őrölt fekete bors A szarvashúst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, jól megmossuk, és szűrőbe téve lecsepegtetjük. Finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítunk, a paradicsompürét hozzáadjuk, jól elkeverjük, kevés ideig tovább pirítjuk. A húst beletesszük, sóval ízesítjük, őrölt borssal, kakukkfűvel fűszerezzük és fedővel letakarva közepes tűzön, pároljuk. Amikor a hús a saját levét már elfőtte, kevés vizet és száraz vörösbort öntűnk alá. Mindig rövid lében pároljuk. Közben a vargánya- és rókagombát jól megmossuk, szeletekre vágjuk. Amikor a hús puhulni kezd, a kétféle gombát hozzákeverjük, a babérlevelet beletesszük, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Tejfölből, lisztből habarást készítünk, simára keverjük, szűrőn keresztül, folyamatos keverés mellett a már puha húshoz öntjük. Jól átforraljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vörösborral hígítjuk. Forrón, párolt rizzsel tálaljuk.
|