Vadhús : Őzpástétom szalonnában |
Őzpástétom szalonnában
(1,5 literes formához), 40 dkg őzhús, 30 dkg sertéshús, 3 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál pástétomfűszer, 1-1 kávéskanál őrölt bazsalikom és kakukkfű, 1 késhegynyi őrölt rozmaring, 1 babérlevél, 8 szem borókabogyó, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 4 dkg héj nélküli száraz kenyér, 8 cl Tejszín, 30 dkg friss szalonna, 10 dkg főtt marhanyelv, 1 tojásfehérje, 10 dkg libamáj, 35 dkg vastag friss szalonna. A lehártyázott húsokat csíkokra, vágom és egy kis tálba, teszem. A karikákra vágott hagymát kevés vajban üvegesre fonnyasztom, kihűtöm, és a húsra borítom. Ezután megsózom a húst, és rászórom az őrölt fűszereket. Ráteszem a kis kockákra felvágott kenyeret. Az egészet lelocsolom tejszínnel elkevert tojásfehérjével. Fóliával letakarom, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap az egészet finom lyukú húsdarálón kétszer ledarálom a 30 dkg friss szalonnával együtt. Jól összekeverem, végül beleteszem a kockákra vágott főtt marhanyelvet is. Vékony szalonnaszeletekkel kibélelem a formát. Félig megtöltöm a pástétommasszával. Ezután elősütött, csíkokra vágott libamájszeleteket teszek a formába, majd beleteszem a maradék pástétomot. Végül szalonnalapokkal beborítom az egészet. A lefedett formát kb.60 percig 80 fokos vízben, kigőzölöm. Ezután a pástétomot a formában hagyva kihűtöm, és forró vízbe mártott késsel szeleteket vágok ki belőle.
|