Őzcomb körtével
Hozzávalók: 1 őzhús (comb), kb. 2-2,5 kg, 25 dkg spékelnivaló szalonna, 2 l tej 50 g olvasztott vaj, 2 kg szárított körte, körtepálinka, 1 TK fahéj 2 EK vaj, só, fekete bors A combot megtisztítjuk, megtűzdeljük, egy elegendően nagy tálba tesszük. Ráöntjük a tejet úgy, hogy teljesen ellepje, és másnapig érni hagyjuk. A szárított körtét pálinkába beáztatjuk, rászórjuk a fahéjat. Kivesszük a combot a tejből, megszárogatjuk konyhapapírral, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük egy serpenyőbe, megkenjük az olvasztott vajjal és a 240 fokra előmelegített sütőbe, tesszük. Kb. 15 perc, kell neki 1/2 kilóként. Röviddel azelőtt mielőtt megsült hozzátesszük a vajat és a körtét. Miután megsült, még 20 percig bent hagyjuk a kikapcsolt sütőben. Ez a recept állítólag Toulouse-Lautrec-tól származik, legalábbis így van leírva egy könyvben. Szerintem, lehet körte helyett almát is használni, esetleg frisset is, és pálinka helyett gyümölcslét.
|