Egészben sült hagymás karaj
Hozzávalók: 60 deka sertéskaraj, mokkáskanál só, 2 evőkanál olaj, nagy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egész fekete bors 8-10 szem, 1 evőkanál paradicsomszósz, 1 db babérlevél, 1 dl húsleves vagy két kávéskanál ételízesítővel felforralt víz Az egészben hagyott karajt tisztítsuk meg a fehér inaktól, vagy vágjuk be csinos kockásra, nehogy összehúzódjon sütés közben. Egyenletesen sózzuk be. Gyújtsuk be a sütőt 200 fokra. Egy kis tűzálló tálba tegyük bele a húst, szórjuk köré a felszeletelt hagymát, fekete borsot, babérlevelet. A húst öntsük le a felforrósított zsiradékkal, kenjük be a paradicsomszószvel, és toljuk be a sütőbe. 10 perc után öntsük hozzá a húslevest és fedjük be a tálat. Kb. 45-50 perc alatt készen, van. Ezt onnan lehet tudni, hogy ha megszúrjuk a húst már fehér nedv, szivárog belőle. Tegyük félre pihenni. A visszamarad szaftból, vegyük ki a babért, egész borsot, forraljuk be felére majd turmixoljuk össze és vajjal kevert liszttel, sűrítsük be mártássá. A hús 10 perc pihentetés után könnyen szeletelhető. A szeleteket rakjuk tálra. A mártás egy részével öntsük le, a maradékot csészében tegyük az asztalra. Vajon párolt zöldséggel tálaljuk.
|