Gyümölcsös karaj
Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 25 dkg aszalt vegyes gyümölcs 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl savanykás fehérbor, szegfűszeg, őrölt fahéj, ételízesítő, őrölt kömény, 5 dkg zsír, 1 ek. liszt. Elkészítés: A fele bort szegfűszeggel, fahéjjal ízesítve az aszalt gyümölcsre öntjük és kb. 5 percig, főzzük. Leszűrjük, ha van magos gyümölcs, kimagozzuk. A megtisztított, megmosott karajt a közepén hosszában felszúrjuk és beletömködjük a gyümölcsöket. A nyílást hústűvel lezárjuk, a húst jól megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. Kicsit állni hagyjuk, majd kizsírozott, hosszúkás jénai tálba tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral és forró sütőben kb. 10 percig, sütjük, míg megpirul. Ekkor óvatosan, szinte cseppenként, hogy el ne pattanjon a tál, ráöntjük a maradék bort, és lefedve, kb. 1,5 óra alatt közepes tűzön készre pároljuk. Közben a maradék zsíron az apró kockára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, meghintjük 1 ek. finomliszttel, szaporán keverve, mogyorószínűre sütjük, majd 2 dl vízzel felöntve, Vegetával ízesítve, csomómentesre keverjük és kb. 5 percig, forraljuk. A húst kb. 2 cm vastag szeletekre, vágjuk és a szósszal, bővel leöntve tálaljuk. Petrezselymes rizst vagy krumplipürét adunk hozzá. Savanyúságnak legjobb a fejéssaláta.
|