Húsrolád
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 1 kanál pirospaprika, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 egész tojás és 1 tojássárgája 1 dl tejföl, só A tésztájához: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája A sertéscombot apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymást a zsírban üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük egy kanál pirospaprikával, feleresztjük 2-3 kanál vízzel, elkeverjük, majd ha zsírjára sült, beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedő alatt - szükség szerint egy-egy kanál vizet öntve alá - elkésztjük a pörköltet. Ha kissé kihűlt, megdaráljuk a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével együtt. Teszünk bele egy egész tojást és 1 dl tejfölt, hogy jól kenhető masszánk legyen. A 20 dkg lisztből 10 dkg zsírral, 1 tojássárgájával és 1 dkg - egy kevés tejbe áztatott - élesztővel tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig állni, hagyjuk, azután kinyújtjuk, rákenjük a hústölteléket, majd felcsavarjuk, mint a roládot. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben megsütjük előbb alsó, majd felső lángon. Néhány percnyi állás után szeleteljük. Ha melegen tálaljuk, burgonyapürét, céklát vagy fejes salátát, ha hidegen fogyasztjuk, akkor burgonya- vagy tojássalátát, esetleg vegyeszöldség-salátát adjunk hozzá.
|