Narancsos karaj
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, só 2-3 evőkanál olaj, 3 dkg vaj 4 narancs, 2 dl fehérbor, 1 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors, 2 csipetnyi reszelt szerecsendió Elkészítése: A húst körös-körül besózzuk. Az olajat széles lábasban a vajjal megforrósítjuk, a karajt ráfektetjük. 10 percig, többször megforgatva sütjük, majd tepsibe tesszük, zsírjával meglocsoljuk. Két narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy héján a fehér bundája ne maradjon rajta- legjobb erre a célra burgonyahámozó, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük. Az így lemeztelenített gyümölcs fehér kérgét levágjuk, azután a narancsot kifilézzük. A többi narancs levét kifacsarjuk. A bort a borssal, a szerecsendióval meg a fele narancslével fölforraljuk, a húsra öntjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C. légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. A narancshéjat 2-3 percig főzzük, jól lecsöpögtetjük. Utána a maradék narancslébe szórjuk, a narancshúst hozzáadjuk, 2-3 percig Főzzük. A pecsenyét 10 percnyi pihentetés után fölszeleteljük, majd a narancsos mártással leöntjük.
|