Provence-i sült hús
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéslapocka, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál kristálycukor, só, törött fekete bors. (Lehetőleg vaslábast használjunk.) A húst a lábasunk formájának megfelelően összekötözzük, fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy szépen egyben maradjon. A megforrósított olajban a hús minden oldalát megsütjük, majd kivesszük, s egy tálra tesszük. Megsózzuk és megborsozzuk. A visszamaradt mártásban aranysárgára pároljuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Belekeverjük a meghámozott és kezünkkel szétnyomott paradicsomot (át is törhetjük), a paradicsomszószt és a bort. Felfőzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, beszórjuk a kristálycukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba visszatesszük a húst, s lefödve, közepesen meleg sütőben megsütjük. Amikor a hús puha, tálalótálra tesszük. A mártást nagy lángon addig főzzük, míg eredeti mennyiségének a felére be nem sűrűsödik, majd a húsra öntve tálaljuk.
|