Sertéskaraj ketchupös tavaszi salátával
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül), 5 cl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg gomba, 1/2 dl fehérbor, 1 db fejes saláta, 2 dl tejföl, 1/2 dl ketchup, 1 db citrom, 1/2 csomó metélőhagyma, só, őrölt fehér bors A csont nélküli sertéskarajt vékony zsineggel, ún. hurokkötéssel átkötözzük, hogy sütés közben alakját megtartsa, - így szebben és könnyebben szeletelhető. Megsózzuk, tepsibe tesszük, és leöntjük forró olajjal. Közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk, saját zsírjával gyakran locsolgatva megsütjük. Eltávolítjuk a kötöző zsineget, szobahőmérsékleten, majd a hűtőszekrénybe téve jól kihűtjük. Közben elkészítjük a salátát. A sárgarépát, a zellert és a karalábé megtisztítjuk, megmossuk, a reszelő legfinomabb részén lereszeljük. A paradicsom bőrét eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát egyforma nagyságú metéltre szeljük. A megtisztított, megmosott, gombát fehérborban megpároljuk, kihűtjük, és szintén metéltre vágjuk. A tányérokra helyezzük a megmosott, és szárazra itatott salátaleveleket, erre ízlésesen felhalmozzuk a reszelt, darabolt zöldségeket, és leöntjük az alábbi módon elkészített ketchupös öntettel. A tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a ketchupöt, a szűrt citromlevet, a finomra vágott metélőhagymát, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Az elkészített salátát jól lehűtjük, és ízlésesen mellé helyezzük a felszeletelt hideg karajt.
|