Szaftos hús
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb,1 kg! tehát a hússal kb. azonos mennyiségű vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet, olaj, cukor A húst szárazra töröljük, besózzuk, ecettel jól bedörzsöljük is állni, hagyjuk addig, amíg a hagymát előkészítjük, megtisztítjuk, karikára vágjuk. Lehetőleg kuktában kevés olajat teszünk, rá a hagymát is egészben a húst, majd annyi vizet öntűnk alája, hogy semmi esetre se süljön, de nagyon puhára főjön. Ha teljesen megpuhult, a húst kivesszük, a lé egy részét félretesszük, a többit a benne lévő hagymával, konyhagéppel, kézi mixerrel egyenletes péppé dolgozzuk. Hozzáadunk kevés olajat, vagy zsírt is cukrot, majd állandó keverés mellett sötét barnára lepirítjuk. Felöntjük a félretett lével, hozzákeverjük a tejfelt is, beletesszük a szép, egyforma szeletekre vágott húst, az egészet még egyszer jól átforraljuk. Csőtésztával tálaljuk. Székely sertésköröm 10-15 dkg apróra vágott hagymát 5-10 dkg zsírban halványan megpirítunk, megszórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, pár szem őrölt köménymagot, kevés sót, és az előfőzött 1 kg sertéskörmöt levével együtt fedő alatt puhára, pároljuk. Ezután a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd a pörköltlét 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával, paradicsommal ízesítjük, és még egyszer felforraljuk. Az így készített körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát teszünk és a pörkölt levével, jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjük és mérsékelt tűzön puhára, pároljuk. Amikor a káposzta puhára főtt, 2 dl tejfölből és 2 dkg lisztből habarást készítünk, majd ráöntjük. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott kaporral, megszórjuk.
|