Szűzpecsenye zöldséges tésztaágyon
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéshús (szűzpecsenye), 2 evőkanál olaj fekete bors, 20 dkg széles metélt, 2 nagyobb sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb. 25 dkg), 20 dkg laska- vagy csiperkegomba 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj 1 dl fehérbor 1/2 pohár (1 dl) tejszín , 2 teáskanál étkezési keményítő alufólia Elkészítés: A húst megmossuk és lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen megkapatjuk. Sózzuk, fekete borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre, sütjük. Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük. Megtisztítjuk, és hosszában nem túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit meghámozzuk, megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró olajon kissé megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta főzési idejének vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és együtt főzzük vele. Megtisztítjuk és leöblítjük a gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a gombával együtt forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük. Kivesszük a húst, alufóliába csavarjuk, és kb. 5 percig állni, hagyjuk. A pecsenyealapot felöntjük kb. 1/8 liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal ízesítjük. A húst felszeleteljük. A zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és ráfektetjük a hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.
|