Fokhagymás pirítós kenyér (Migas)
Hozzávalók: 50-60 dkg egynapos fehér kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 dkg lángolt kolbász egy kevés só, olaj a kisütéshez. A kenyeret kb. mogyoró nagyságú darabokra széttörjük, megsózzuk, és egy kevés vízzel bepermetezzük. Becsavarjuk egy megnedvesített konyharuhába, és pihentetjük egész éjszaka vagy több órán át. Az olajat mély serpenyőben megmelegítjük, és 2 percig pirítjuk benne a szeletekre vágott fokhagymát. A fokhagymadarabokat kiszedjük. Az olajba kenyér- és szeletekre vágott sonka vagy kolbászdarabokat dobunk kis mennyiségben, és kevergetve barnára és ropogósra pirítjuk. Habmerőkanállal kiszedjük, az olajat lecsepegtetjük. Cseréptálba tálaljuk. Ízlésünk szerint beszórhatjuk a pirított fokhagymadarabokkal, esetleg finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Fogyasztható előételként, teához, kiegészítőként leveshez.
|