Meggymártás
2 zacskó meggy, 1 doboz tejföl, 2 púpozott kiskanál liszt, ici-pici só, kevés cukor/ha jó érett volt a meggy, nem is kell, én a végen, szoktam édesíteni, amikor már kihűlt, így cukorbetegek is megehetik/ persze akkor nem cukorral! fajtánként 4-5 szem szegfűbors, szegfűszeg, kicsi fahéj Egy zacskó meggyből+só+cukor+ fűszer + tejfeles habarás szokásos módon meggyszószt főzök. A fűszereket a végen ki szokta halászni, mert megkeseredhetnek. Amikor az utolsót rottyan a tűzön, lekapcsolom a gázt, vagy félrehúzom és hozzáöntöm a fagyos másik zacskó meggyet! Utána megkeverem és lefödöm. Így gyakorlatilag az egyik adag meggy nyers az ételben. Én is télen készítem, ilyenkor jól jön a friss nyári íz. Nálunk még hidegen is megeszik, mivel alig van benne zsiradék. Főtt húshoz, vagy száraz vadakhoz, sültekhez jó.
|