Rizsköretek
Hozzávalók: 250 g rizs, 0,3 dl olaj, 50 g vöröshagyma, 1/4 csomó petrezselyemzöld, só, 160 g gomba, 30 g vaj, őrölt fehér bors, 120 g sárgarépa 100 g paradicsom, 100 g zöldpaprika, 120 g csemege kukorica, 120 g zöldborsó Elkészítésük A párolt rizshez a rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és megmossuk, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A rizs kétszeres súlyának megfelelő mennyiségű vizet forralunk és megsózzuk. Lábasban az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a rizst, és lassan, állandó keveréssel üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a forrásban lévő sós vízzel, és végül belerakjuk a vöröshagymát. Felforraljuk, fedővel lefedjük és kis lángon, vagy sütőben puhára pároljuk, majd kivesszük a vöröshagymát, a rizst összekeverjük a zöldpetrezselyemmel, ha szükséges még sózzuk, majd forrón tálaljuk. ? A gombás rizs készítésénél a megtisztított és felszeletelt gombát vajon megpároljuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és a párolt rizshez, keverjük. ? A sárgarépás rizshez a megtisztított sárgarépát kockára vágjuk, vajon megpároljuk, és a kész rizshez keverjük. ? A paradicsomos rizst úgy készítjük, hogy a paradicsom magjait eltávolítjuk, és kockára vágjuk, őrölt borssal fűszerezzük, majd vajban megpároljuk, és óvatosan hozzákeverjük a párolt rizshez. ? A zöldpaprikás rizshez a paprikát kockára vágjuk, és a vajban megpirítjuk és a kész rizshez, keverjük. ? Kukoricás rizs a konzerv kukoricát leszűrjük, vajban megfuttatjuk, és a zöldpetrezselyemmel együtt elkeverjük a párolt rizzsel. ? A rizibizi készítésénél a zöldborsót vajon puhára pároljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymes rizshez keverjük.
|