Grízgaluska
Hozzávalók: 3 tojás, búzadara, só, bors, sütőpor 3 tojást jól felverünk, sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbért, késhegynyi sütőport teszünk bele (ettől könnyebb lesz a tészta), majd kevergetés mellett annyi búzadarát szórunk, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. Hagyjuk pihenni a kifőzés előtt. (Amennyiben túl lágy lenne, tehetünk bele még egy kevés búzadarát, ha viszont kemény, kevés vizet töltsünk hozzá, keverjük át, és még egy kicsit pihentessük.) Bő, sós, leveskockás vízben, vagy a leszűrt leves egy részében, evőkanállal szaggatva főzzük ki. Legalább 10 percig kell főnie. A galuska, ha van helye, maga is megfordul, ha nincs, egyszer fordítsuk meg, hogy mindenütt átfőjön.
|