Gulyásleves
Hozzávalók: 50 dkg marha apró hús, egy evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, egy késhegynyi köménymag, egy-két zöldpaprika és paradicsom vagy 2 evőkanál lecsó, 50 dkg burgonya, só. A csipetkéhez: egy tojás, 5-6 csapott evőkanál liszt. A marhahúst valamivel kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz szoktuk, megmossuk és lecsorgatjuk. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a zsírban, megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és egy kevés vízzel föleresztjük. Ha zsírjára pirult, beletesszük a húst, megsózzuk, és egy kevés vizet öntve alá, gyakori keverés közben pároljuk. Ha zsírjára sült, belekeverjük az összezúzott köménymagot, az apróra vágott fokhagymát, a kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot vagy a lecsót, és szükség szerint egy kevés vizet öntve alá - hogy le ne süljön - tovább pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, és mielőtt a burgonya is egészen megfőne, beletesszük az egy tojásból gyúrt csipetkét.
|