Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1 db tyúk, 80 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), 5 dkg hagyma, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 szem egész bors, só, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 10 dkg Gyermelyi Cérnácska. A megtisztított és jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni.
Amikor felforrt, habját leszedjük és sózzuk. Kíméletesen főzzük. Ameddig hab van a tetején (úgy 30-40 percig), azt eltávolítjuk. A megtisztított és megmosott zöldségeket 2-3 részbe vágjuk és beletesszük a levesbe a megtisztított hagymával együtt. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük még legalább 2 órát. Néha pótoljuk a főzés közben elpárolgott vizet. Amikor elkészült a Leves, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, majd tűzről levéve pihentetjük 5-10 percet. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. Kiveszünk belőle egy keveset, kisebb lábasba tesszük és megfőzzük benne a zöldborsót és a szeletekre vágott tisztított gombát. A visszamaradt zöldségeket levesestálba tesszük, mellétesszük a csontról leszedett húst és a főtt gombát, borsót is. Rátesszük a sós vízben kifőtt és leöblített tésztát. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és a forró levest rámerjük.
Előkészítési idő: 20 perc Elkészítési idő: 3 óra Mennyiség: 6 adag
|