Vadas hs
Hozzvalk: 1 kg vadhs, 30 dkg petrezselyemgykr, 60 dkg srgarpa, 1 nagy vrshagyma, 2 dl tejfl, 1 babrlevl, 4-5 szem borkabogy, 1 kanl ecet, 1 kanl mustr, 1 kanl liszt, zls szerint egsz fekete bors, s, 3 kanl olaj vagy zsr, esetleg egy kvskanl kristlycukor. Egy srgarpt s egy fehrrpt felkarikzunk, az egszben hagyott hagymval, a babrlevllel, borssal s borkval egy liter vzben nhny percig forraljuk. Hozztesszk az ecetet, s a hsra ntjk. Ebben a pcban tartjuk hideg helyen legalbb egy jszakra. A hst felszeleteljk, ha ersebb hs (marha vagy nagyvad) kiverjk. 2 kanl olajat felforrstunk, a hst kifehredsig stjk, majd felengedjk a pclvel, hozztesszk a maradk zldsget, megszzuk s lass tzn, fed alatt (vagy kuktban) fzzk, mg a hs megpuhul. A zldsget tpasszrozzuk vagy elturmixoljuk. Egy kanl olajjal s liszttel vilgos rntst ksztnk (van, aki egy kevs cukrot is pirt hozz). Felengedjk a fzvzzel, hozzkeverjk a passzrozott zldsget, a tejflt s a mustrt, majd beletesszk a hst s felforraljuk. Zsemlyegombcot, kndlit vagy olaszos ftt tsztt adunk hozz.
|