Halak : Halfil citromszsszal |
Halfil citromszsszal
Hozzvalk 4 szemlyre: 10-12 dkg rizs, 7 dl zldsges hsleves (lehet kockbl vagy porbl is), 2 kzepes fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kg spent, 60 dkg tengeri halfil, 6 evkanl citroml s, 2 evkanl vaj vagy fz-margarin, 1,5 dl tejszn, 1 teskanl tkezsi kemnyt rlt fehr bors, zls szerint reszelt citromhj s citromf, esetleg petrezselyemzld a dsztshez Elkszts: Az tvlogatott s megmosott rizst 4 dl zldsges erlevesben kb. 20 percig fzzk. Kzben a vrshagymt megtiszttjuk s felkockzzuk, a megtiszttott fokhagymagerezdet ks fokval sztzzzuk vagy fokhagymaprsen, tnyomjuk. A spent szrt s vastag ert eltvoltjuk, a leveleket megmossuk, majd durvn sszevgjuk. A lebltett halfilkrl tiszta konyharuhval vagy konyhai papr-trlvel felitatjuk a vizet. A halszeleteket mindkt oldalukon meglocsoljuk a citroml felvel, enyhn megszzuk, rvid ideig llni hagyjuk, majd a maradk erlevesbe helyezzk, s mrskelt tzn kb. 6 percig, fzzk. Kzben a felforrstott vajon vagy fzmargarinon vegesre proljuk a fokhagymt s a vrshagymt, melltesszk a spentot, s fed alatt 3-5 percig egytt dinszteljk. Vgl hozzkeverjk a leszrt prolt rizst. A halszeleteket szrkanllal kivesszk az erlevesbl, s tlalsig melegen tartjuk. A tejszint simra keverjk az tkezsi kemnytvel, a hal fzlevhez adjuk, s felforraljuk. A mrtst llandan kevergetve kb. 5 percig lass tzn, fzzk, majd a maradk citromlvel, sval s fehr borssal izstjk. A halszeleteket a spentos rizzsel tnyrokra tesszk, s zls szerint citrommrtssal lentve, ciromfvel, citromhjjal, esetleg petrezselyemzlddel dsztve knljuk.
|