Halak : Csuka egszben, tejfls tormamrtssal (karcsonyi recept) |
Csuka egszben, tejfls tormamrtssal (karcsonyi recept)
Hozzvalk: 1 csuka (1,2-1,5 kg) vagy egyb sovny hal, 200 g vegyes leveszldsg , 1 kzepes fej vrshagyma, 8-10 szem fekete bors, s, 1 evkanl borecet vagy citroml. A mrtshoz: 150 g torma, 50 g vaj, 30 g liszt, 4 dl tejfl, s, petrezselyemzld. Elkszts: Egy halfz ednybe vagy mlyebb tepsibe 1,5 l vizet ntnk, beledobjuk a megtiszttott, felaprzott zldsget, a karikra vgott hagymt, a borsot, s egy kevs sval csaknem puhra fzzk. Ecettel vagy citromlvel savanytjuk, beletesszk a megtiszttott, kiss beszott halat, s 10 percig fzzk, sajt levben melegen tartjuk. Mikzben a hal f, a vajon rzsasznre pirtjuk a lisztet, hozzadunk 100 g reszelt tormt, simra keverjk a tejfllel, nhny kanlnyi tszrt hallvvel, s llandan kevergetve sszeforraljuk. A halat vatosan, hosszks, elmelegtett tlra cssztatjuk, megszrjuk a maradk reszelt tormval, bevonjuk a mrtssal, s azonnal tlaljuk. Petrezselyemmel, citromszeletekkel dszthetjk. Ss vzben ftt, petrezselymes burgonya illik hozz.
|