Narancstorta
Hozzvalk:
3-4 (vegyszermentes) narancs 1 evkanlnyi reszelt narancshj 50 dkg krmtr 1 dl narancsszrp 2 dl tejszn (porcukor) 2+3 lap zselatin 2,5 dl narancsital 1 lap (kszen vett) piskta A tejsznt verd habb. Kt lap zselatint olvassz fel, majd htsd vissza. A trt keverd ssze a narancsszrppel, a reszelt narancshjjal, majd az olvasztott zselatinnal (esetleg zestsd porcukorral), vgl vatosan forgasd bele a tejsznhabot is. A narancsokat hmozd meg, s karikzd fel. A tortalapot tedd egy kerek formba, melynek az oldalt narancsszeletekkel dsztetted. Tedd a tortalapra a trs krmet, s annak a tetejt is dsztsd narancsszeletekkel. Hrom lap zselatint olvassz fel a narancsitalban, s ezt a zselt ntsd a torta tetejre. Vgl a formval egytt tedd htbe, amg a krm s a zsel jl megdermed.
Piskta:
5 tojs 20 dkg cukor 6 evkanlnyi vz 17 dkg liszt 6-8 gr stpor vaj A tojsok fehrjbl hat evkanlnyi vzzel verj habot. A lisztet keverd el a stporral. A tojshabhoz lassan keverd hozz a cukrot s a tojsok srgjt, legvgl pedig a lisztet. A masszt ntsd kivajazott-kilisztezett tepsibe, s elmelegtett stben - mintegy fl ra alatt - ssd kszre.
|