Mennyei tiramisu
Hozzvalk: 30 db babapiskta, 4 tojs, 3 csomag vanlis cukor, 4 evkanl cukor, 50 dkg tejsznes krmsajt (mascarpone), 1 kupica konyak; a babapiskta ztatshoz: 1,5 dl ers feketekv, 1 kupica konyak, 5 dkg cukor; a tetejre: 3-4 evkanl cukrozatlan kakapor Elkszts: A tojsokat sztvlasztjuk, s a srgkat a ktfle cukorral habosra keverjk. Tesznk bele egy kupica konyakot, hozzadjuk a krmsajtot, s jbl tkeverjk. A tojsok fehrjbl kemny habot vernk, s vatosan beleforgatjuk a krmbe. A babapiskta ztatshoz elksztjk a kvt, beletesszk a cukrot, a konyakot, 2 dl vzzel felengedjk, megmelegtjk. A pisktkat nhny msodpercre megforgatjuk benne, majd amikor kicsit megszvtk magukat, egy sort tertnk az vegtl aljra, a krm felvel megkenjk, s a maradk kvba ztatott pisktt a krm tetejre rakosgatjuk. A megmaradt krmet a tetejre ntjk, szpen elsimtjuk, s rszitljuk a kakaport. Htszekrnybe tesszk, s 2 rt llni hagyjuk. Ha fokozni akarjuk az lvezetet, kszthetnk hozz vanliamrtst. A tiramisu kockt krlntjk vanliamrtssal, s a tnyr szlt krbedsztjk narancs- s kivi szeletekkel. Tipp: Konyak helyett rummal is kszthetjk, s idnytl fggen vlaszthatunk ms-ms gymlcst hozz.
|