Kkuszos hkifli
Hozzvalk: 80 darabhoz: 10 dkg kkuszreszelk, 30 dkg stemnyliszt, 10 dkg cukor, 1 csipet s, 20 dkg vaj, 2 tojssrgja, 5 csomag vanlis cukor, 20 dkg porcukor Elkszts: A lisztet gyrdeszkra szitljuk, hogy levegsebb legyen, mert gy knnyebben tudunk vele dolgozni. Rszrjuk a kkuszreszelket, hozzadjuk a 10 dkg cukrot, a st, a tojssrgkat, s rmorzsoljuk a hideg vajat. Az sszetevkbl 10 perc alatt omls tsztt gyrunk. A jl kidolgozott tsztbl cipt formlunk, s alufliba burkoljuk. Htszekrnyben, vagy hideg helyen kt rn keresztl pihentetjk. A stt 190º C-ra melegtjk. A tsztbl ujjnyi vastag rudakat sodrunk, majd 5 centis darabokra vgjuk, s kifliket formlunk bellk. Ne hajltsuk nagyon ovlisra, mert az omls tsztbl kszlt kifli gy knnyebben eltrhet. A kifliket stpaprra helyezve, elmelegtett stben nhny perc alatt aranysrgra stjk. Vigyzzunk, nehogy legjen az alja, mert lvezhetetlenn vlik. Amikor szpen megslt, azonmd, friss melegben vanlis cukorral elkevert porcukorba meghempergetjk. Tlra tesszk, s megvrjuk, amg kihl. Dobozba tve, paprrtegek kztt sokig elll. Isteni vanlis illata sokig megmarad. Tipp:Kkuszreszelk helyett hasznlhatunk darlt mogyort, mandult, dit, mkot is.
|