Mkos guba
Hozzvalk:
Hozzvalk: 4 db szikkadt kifli, 1 liter forrvz, 10 dkg darlt mk, 2 evkanl mz, 2 evkanl ztatott mazsola, 1 kiskanl citroml, 1 kiskanl reszelt narancshj Elkszts: A mkos guba ksztshez nem szksges friss kiflit venni, a szikkadt kifli is tkletesen megfelel. A kifliket 1 centis karikkra vgjuk, s nagyobb mret szrkanlba tesszk. A vizet felforraljuk, s lentjk vele a kifliket, hogy megpuhuljanak. Ha nem puhulnnak meg, ismteljk meg jra a forrzst. A mkot megdarljuk, hozzadjuk az ztatott mazsolt, meglocsoljuk a citromlvel, s beletesszk a narancs reszelt hjt, majd az egszet jl sszekeverjk. Aki jobban szereti a mkban a reszelt citromhjat, tegyen azt narancshj helyett. A kifliket nagy tlba tesszk, rszrjuk a mazsols mkot, vatosan sszeforgatjuk, hogy a kifli karikk ne trjenek ssze, s a tetejre mzet csurgatunk, frissen elksztve, azonnal tlaljuk. Msik lehetsg, hogy a mkos gubt kivajazott tzll tlba tertjk, a stt 200º C-ra elmelegtjk, s a mkos guba tetejt kicsit megpirtjuk, hogy enyhn ropogs legyen. Frissen tlalva fogyasztjuk. Ne hagyjunk belle ksbbre, mert az llstl elveszti ropogs llagt. Tipp:A citrom vagy narancs hjt reszels eltt j alaposan mossuk meg, mert a dligymlcsket szllts eltt tartstszerekkel kezelik.
|