Vanlis metlt
Hozzvalk: 50 dkg sovny tehntr, 6 tojs, 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 10 dkg vaj, 10 dkg cukrozott gymlcs, 1 rteslap Elkszts: A trt szitn ttrjk, a cukrozott gymlcst kis kockkra vgjuk. A mazsolt megmossuk s beztatjuk. A citromot alaposan megmossuk, jl megdrzsljk, s a hjt lereszeljk. A lisztet tszitljuk, beletnk kt tojst, s csipet sval kzepes kemnysg tsztt gyrunk belle. Pihentetjk, vkonyra kinyjtjuk, finommetltre vgjuk. Forr, lobog ss vzben kifzzk, leszrjk, s flretesszk. A maradk ngy tojst sztvlasztjuk, s a srgjt a cukor harmadrszvel kikeverjk, hozzadjuk a citrom reszelt hjt, a mazsolt, az aprra vgott cukrozott gymlcst, csipet st, az ttrt sovny trt, s legvgl a kihlt kiftt tsztt. A tojsfehrjbl a cukor ktharmadval kemny habot vernk s vatosan, a trval sszedolgozott tszthoz keverjk. A tepsit kivajazzuk s egyesvel belerakunk hrom rteslapot. A rtegek kztt meglocsoljuk olajjal, s gyelnk arra, hogy a rteslap szle 3-4 centi magassgban kilgjon a tepsibl. A tltelket egyenletesen elosztjuk a rteslapokkal kiblelt tepsiben, vgl a rteslap kilg vgeit rhajtjuk a tltelkre. A tetejt olvasztott vajjal meglocsoljuk, s 180º C-ra elmelegtett stben 45 percig stjk. A stbl kivve pihentetjk, amg ki nem hl, majd kockkra vgva, vanlis porcukorral meghintve tlaljuk.
|