Gngylt karaj (4 szemlyre)
Hozzvalk: 60 dkg kicsontozott sertskaraj, 1 narancs, 4 szelet trappista vagy lapka sajt, 1-1 evkanl csps mustr s zsemlemorzsa, 1 tojs, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl trtt fekete bors, zls szerint s; A mrtshoz: 1 dl flszraz fehrbor, 2-2 evkanl olaj s narancsl, 1-1 csapott evkanl finomliszt s mustr, 1 csokor petrezselyemzld, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi kristlycukor. Elksztse: a hst hossz pengj les kssel csigavonalban gy vgom fel, hogy j nagy hslapot kapjak. Megszom, megborsozom. Elosztom rajta a sajtszeleteket. Amekkora lbasban elfr a gngyleg, annyi ss vizet forralok. Elksztse: A tojst, zsemlemorzst, zzott fokhagymt, mustrt, fekete borsot, st krmm keverem, majd hozzadom a meghmozott s kis kockkra vgott narancsot. A sajtos hsra kenem, s szorosan sszegngylm. Alufliba csomagolom, kt vgt gy zrom le, hogy a tltelk ki ne folyhasson belle. A forrsban lv vzbe beleteszem a gngyleget. Az jraforrstl szmtott 40 percig fzm, majd a vzbl kiveszem. Kzben a felhevtett olajon megfuttatom a zzott fokhagymt, majd rdobom a finomra metlt petrezselyemzldet, belekeverem a mustrt, megszom, meghintem trtt fekete borssal. 1-2 percnyi pirts utn rntm a bort. Nhny percig forralom. A narancslbe keverem a lisztet, s ezzel besrtem a mrtst. A kzben felszeletelt hst a mrtsba teszem s sszeforralom. Tetszs szerinti krettel tlalhat.
|