Gymlcss karaj
Hozzvalk: 80 dkg kicsontozott sertskaraj, 25 dkg aszalt vegyes gymlcs 1 kzepes fej vrshagyma, 2 dl savanyks fehrbor, szegfszeg, rlt fahj, telzest, rlt kmny, 5 dkg zsr, 1 ek. liszt. Elkszts: A fele bort szegfszeggel, fahjjal zestve az aszalt gymlcsre ntjk s kb. 5 percig, fzzk. Leszrjk, ha van magos gymlcs, kimagozzuk. A megtiszttott, megmosott karajt a kzepn hosszban felszrjuk s beletmkdjk a gymlcsket. A nylst hstvel lezrjuk, a hst jl megszzuk s megszrjuk rlt kmnnyel. Kicsit llni hagyjuk, majd kizsrozott, hosszks jnai tlba tesszk, meglocsoljuk olvasztott zsrral s forr stben kb. 10 percig, stjk, mg megpirul. Ekkor vatosan, szinte cseppenknt, hogy el ne pattanjon a tl, rntjk a maradk bort, s lefedve, kb. 1,5 ra alatt kzepes tzn kszre proljuk. Kzben a maradk zsron az apr kockra vgott hagymt aranysrgra pirtjuk, meghintjk 1 ek. finomliszttel, szaporn keverve, mogyorsznre stjk, majd 2 dl vzzel felntve, Vegetval zestve, csommentesre keverjk s kb. 5 percig, forraljuk. A hst kb. 2 cm vastag szeletekre, vgjuk s a szsszal, bvel lentve tlaljuk. Petrezselymes rizst vagy krumpliprt adunk hozz. Savanysgnak legjobb a fejssalta.
|