Hsrold
Hozzvalk: 80 dkg sertscomb, 1 fej vrshagyma, 5 dkg zsr, 1 kanl pirospaprika, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 egsz tojs s 1 tojssrgja 1 dl tejfl, s A tsztjhoz: 20 dkg liszt, 10 dkg zsr, 1 dkg leszt, 1 tojssrgja A sertscombot apr kockkra vgjuk. A finomra vgott vrshagymst a zsrban vegesre fonnyasztjuk, meghintjk egy kanl pirospaprikval, feleresztjk 2-3 kanl vzzel, elkeverjk, majd ha zsrjra slt, beletesszk a kockra vgott hst, megszzuk, s fed alatt - szksg szerint egy-egy kanl vizet ntve al - elksztjk a prkltet. Ha kiss kihlt, megdarljuk a tejbe ztatott s kifacsart zsemlvel egytt. Tesznk bele egy egsz tojst s 1 dl tejflt, hogy jl kenhet massznk legyen. A 20 dkg lisztbl 10 dkg zsrral, 1 tojssrgjval s 1 dkg - egy kevs tejbe ztatott - lesztvel tsztt gyrunk. Kb. 30 percig llni, hagyjuk, azutn kinyjtjuk, rkenjk a hstltelket, majd felcsavarjuk, mint a roldot. A tetejt megkenjk tojssrgjval, s a stben megstjk elbb als, majd fels lngon. Nhny percnyi lls utn szeleteljk. Ha melegen tlaljuk, burgonyaprt, cklt vagy fejes saltt, ha hidegen fogyasztjuk, akkor burgonya- vagy tojssaltt, esetleg vegyeszldsg-saltt adjunk hozz.
|