rsgi gombs flekken
Hozzvalk: 200 g erdei (pl.: vargnya, rka-, kucsma-, zlb-) gomba, 1 gacska friss (vagy 1 evkanl szrtott) kakukkf, 8 kisebb szelet sertscomb (kb. 1 kg), s, fekete bors, 1 dl olaj, 1 dl testes vrsbor Elkszts: A gombt durva szvs vszonkendvel alaposan megtrlgetjk, eltvoltjuk a levlmaradvnyokat, nem tl vkonyan felszeleteljk. A kakukkfgat megmossuk, levlkit letpkedjk. A hsszeleteket megmossuk, paprkendvel felitatjuk rluk a vizet, gyengn kiverjk. Egy jl zrd ednybe ntnk 1 evkanl olajat, beleforgatunk egy szelet hst, zls szerint borsozzuk, meghintjk kakukkfvel, megrakjuk 4-5 szelet gombval, a tetejre tesszk a kvetkez szelet hst, a fenti mdon fszerezzk, stb., amg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejt megntzzk a maradk olajjal s a borral, lefedjk. Egy jszakn t a htben pihentetjk. Msnap a sts eltt 1/2 rval kivesszk a htbl a hst. A stt elmelegtjk 180 fokra. A pcl felvel kikennk egy tzll tlat. A hsszeleteket a gombval egytt a sttlba fektetjk, megntzzk a maradk pccal, lefedjk, s a stben kb. 45 percig, proljuk-stjk. Levesszk rla a "takart", s tovbbi 15 perc alatt kszre pirtjuk. A stednyben tlaljuk, tetejt megszrjuk vgott petrezselyemmel. Slt burgonya, burgonyakrokett, prolt zldsgkret illik hozz. Szrtott gombval - mindssze 20 g kell hozz. Szabad tzn, roston is sthetjk, de a gombt kln ednyben kell pirtani, mivel knnyen megg, vagy belepottyan a parzsba!
|