Szaftos hs
Hozzvalk: 1 kg sertscomb,1 kg! teht a hssal kb. azonos mennyisg vrshagyma, 2 dl tejfl, s, ecet, olaj, cukor A hst szrazra trljk, beszzuk, ecettel jl bedrzsljk is llni, hagyjuk addig, amg a hagymt elksztjk, megtiszttjuk, karikra vgjuk. Lehetleg kuktban kevs olajat tesznk, r a hagymt is egszben a hst, majd annyi vizet ntnk alja, hogy semmi esetre se sljn, de nagyon puhra fjn. Ha teljesen megpuhult, a hst kivesszk, a l egy rszt flretesszk, a tbbit a benne lv hagymval, konyhagppel, kzi mixerrel egyenletes ppp dolgozzuk. Hozzadunk kevs olajat, vagy zsrt is cukrot, majd lland kevers mellett stt barnra lepirtjuk. Felntjk a flretett lvel, hozzkeverjk a tejfelt is, beletesszk a szp, egyforma szeletekre vgott hst, az egszet mg egyszer jl tforraljuk. Cstsztval tlaljuk. Szkely sertskrm 10-15 dkg aprra vgott hagymt 5-10 dkg zsrban halvnyan megpirtunk, megszrjuk 1 dkg tbbfle pirospaprikval, majd elkeverjk. Ezutn kevs vzzel felengedjk, hozzadunk 1-2 gerezd fokhagymt, pr szem rlt kmnymagot, kevs st, s az elfztt 1 kg sertskrmt levvel egytt fed alatt puhra, proljuk. Ezutn a krmket kiszedjk egy msik ednybe (a szilnkok vgett), majd a prkltlt 10 dkg konzervlecsval vagy nyron zldpaprikval, paradicsommal zestjk, s mg egyszer felforraljuk. Az gy ksztett krmprklt rvid levbe fl kg kicsavart savany kposztt tesznk s a prklt levvel, jl sszekeverjk. Kevs meleg vzzel felengedjk s mrskelt tzn puhra, proljuk. Amikor a kposzta puhra ftt, 2 dl tejflbl s 2 dkg lisztbl habarst ksztnk, majd rntjk. A melegen tartott krmt a tl aljra, a forr kposztt a tetejre rakjuk, kevs tejfllel mg lentjk s finomra vgott kaporral, megszrjuk.
|