Szzpecsenye zldsges tsztagyon
Hozzvalk 4 szemlyre: 50 dkg sertshs (szzpecsenye), 2 evkanl olaj fekete bors, 20 dkg szles metlt, 2 nagyobb srgarpa (egyenknt kb. 15 dkg), 1 nagy cukkni (kb. 25 dkg), 20 dkg laska- vagy csiperkegomba 1 kzepes fej vrshagyma, 2 evkanl vaj 1 dl fehrbor 1/2 pohr (1 dl) tejszn , 2 teskanl tkezsi kemnyt aluflia Elkszts: A hst megmossuk s lecspgtetjk, majd forr olajban minden oldalrl ersen megkapatjuk. Szzuk, fekete borsoztuk, s kzepes hfokon, fed alatt, kb. 15 perc alatt kszre, stjk. Kzben a tsztt forrsban lv, ss vzbe tesszk, s az jraforrstl szmtva kb. 8-10 percig, nem tl puhra fzzk. Megtiszttjuk, s hosszban nem tl vastag, szles cskokra vgjuk a srgarpt. A cukknit meghmozzuk, megmossuk, s ugyancsak cskokra vgjuk. Serpenyben, kevs forr olajon kiss megpirtjuk a srgarpt s a cukknit. Kt perccel a tszta fzsi idejnek vge ellt mindkt zldsgflt beledobjuk a fzvzbe, s egytt fzzk vele. Megtiszttjuk s lebltjk a gombt. Apr kockra vgjuk a megtiszttott hagymt, majd a gombval egytt forr zsiradkban barnra pirtjuk. A zldsges tsztt alaposan leszrjk, hozzadjuk a gombhoz, s mg egyszer megfszerezzk. Kivesszk a hst, alufliba csavarjuk, s kb. 5 percig llni, hagyjuk. A pecsenyealapot felntjk kb. 1/8 liter vzzel s a fehrborral felforraljuk, majd a tejsznben simra kevert tkezsi kemnytvel besrtjk. A mrtst sval s borssal zestjk. A hst felszeleteljk. A zldsges metltet elmelegtett tlra halmozzuk, s rfektetjk a hsszeleteket. A mrtssal lentve knljuk. Hagyms paradicsomsalta illik hozz.
|