Slt gymlcs vegyesen
Hozzvalk: 4 kicsi lehetleg retlen, zld bann, 4 kis alma, 4 kis, kemny, tli krte, 1 tojs, 4 evkanl liszt, 2 evkanl reszelt trappista, 2 dkg vaj, zls szerint s s trtt fehr bors, olaj a stshez. A bannokat meghmozzuk, s megszzuk, megborsozzuk. Az almt s a krtt megmossuk. Az almt egszben, hjastl kicsumzzuk, a krtt, pedig meghmozva, s flbevgva tiszttjuk meg a maghztl. Ugyancsak megszzuk, megborsozzuk. A tojst felverjk, sval, borssal zestjk. A bannokat s a fl krtket elszr lisztben majd a tojsban megmrtjuk, ezutn ismt lisztbe forgatva, forr olajban szp vilgossrgra megstjk. Lecspgtetve melegen tartjuk. Az almt kivajazott kis tepsibe rakjuk, a maghz helyre egy kevs reszelt sajtot s borsnyi vajdarabkkat szrunk, majd az elmelegtett, kzepesen meleg stbe toljuk. Addig pirtjuk, amg az alma kiss sszeroskad, de mg nem ereszt levet. Ekkor meghintjk kevs reszelt sajttal, s vilgosra pirtjuk. (Kszthetjk a gymlcsket stben is. A megfszerezett gymlcst kevs olvasztott vajjal meglocsoljuk s megstjk, majd reszelt sajttal meghintve, ppen csak vilgossrgra pirtjuk a tetejt.) Rendkvl gyorsan s egyszeren kszthet, de csak frissen j! (Amg a leves megmelegszik, s amg az ebdhez megtertnk, megslhet a gymlcskret.)
|