Rizskretek
Hozzvalk: 250 g rizs, 0,3 dl olaj, 50 g vrshagyma, 1/4 csom petrezselyemzld, s, 160 g gomba, 30 g vaj, rlt fehr bors, 120 g srgarpa 100 g paradicsom, 100 g zldpaprika, 120 g csemege kukorica, 120 g zldbors Elksztsk A prolt rizshez a rizst tvlogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjk. A vrshagymt megtiszttjuk s megmossuk, a zldpetrezselymet finomra vgjuk. A rizs ktszeres slynak megfelel mennyisg vizet forralunk s megszzuk. Lbasban az olajat felmelegtjk, hozzadjuk a rizst, s lassan, lland keverssel vegesre pirtjuk, majd felengedjk a forrsban lv ss vzzel, s vgl belerakjuk a vrshagymt. Felforraljuk, fedvel lefedjk s kis lngon, vagy stben puhra proljuk, majd kivesszk a vrshagymt, a rizst sszekeverjk a zldpetrezselyemmel, ha szksges mg szzuk, majd forrn tlaljuk. ? A gombs rizs ksztsnl a megtiszttott s felszeletelt gombt vajon megproljuk, finomra vgott zldpetrezselyemmel megszrjuk, szzuk, borsozzuk s a prolt rizshez, keverjk. ? A srgarps rizshez a megtiszttott srgarpt kockra vgjuk, vajon megproljuk, s a ksz rizshez keverjk. ? A paradicsomos rizst gy ksztjk, hogy a paradicsom magjait eltvoltjuk, s kockra vgjuk, rlt borssal fszerezzk, majd vajban megproljuk, s vatosan hozzkeverjk a prolt rizshez. ? A zldpapriks rizshez a paprikt kockra vgjuk, s a vajban megpirtjuk s a ksz rizshez, keverjk. ? Kukorics rizs a konzerv kukorict leszrjk, vajban megfuttatjuk, s a zldpetrezselyemmel egytt elkeverjk a prolt rizzsel. ? A rizibizi ksztsnl a zldborst vajon puhra proljuk, enyhn szzuk, borsozzuk, s a petrezselymes rizshez keverjk.
|