Sajtleves
Hozzvalk: 5 dkg trappista, 5 dl tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzld, 1 evkanl liszt, 2 hsleveskocka (zldsgleves is j) 1 gerezd fokhagyma, zls szerint s is trtt fehr bors Elksztse: a sajtot lereszeljk (brmilyen fajta sajtmaradk is j, akr puha, mlesztett sajt is; ha nehz megreszelni, eltte tegyk be a mlyhtbe 20 percre, mert gy mr knnyen reszelhet). Elksztse: a vajon habzsig hevtjk a lisztet, majd felntjk a tejjel. Kevergetve, kis lngon, srre fzzk, ezutn mg 5 dl vizet ntnk hozz. Beletesszk a hsleveskockkat, a zzott fokhagymt is a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig fzzk (vigyzat, mellette kell llni, mert knnyen kifuthat!), vgl megkstolva kevs sval (csak ha szksges) is a fehr borssal zestjk. A tzrl lehzva belekeverjk a megmosott is finomra metlt petrezselyemzldet, majd jl felkeverve befedjk. Csak 10 percnyi llas utn tlaljuk. Megjegyzseim: Akkor az igazi, ha vegyesen mindenfele sajt van benne, egy nagyon kevs fstlt sajt jt tesz neki. S szerintem egyltaln nem kell, a fenti mennyisg a kt kockval az en zlsemnek egy kicsit meg gy is ss; msnak pont j :). A csokor petrezselyemzld szerintem sok, bven elg egy fl vagy negyed csokor is. Pirtott zsemlekocka, vagy ami mg jobb, fokhagyms pirtott kifli karikk valk hozz.
|