Gulysleves
Hozzvalk: 50 dkg marha apr hs, egy evkanl zsr, egy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csapott evkanl pirospaprika, egy kshegynyi kmnymag, egy-kt zldpaprika s paradicsom vagy 2 evkanl lecs, 50 dkg burgonya, s. A csipetkhez: egy tojs, 5-6 csapott evkanl liszt. A marhahst valamivel kisebb kockkra vgjuk, mint a prklthz szoktuk, megmossuk s lecsorgatjuk. Az aprra vgott hagymt megfuttatjuk a zsrban, megszrjuk pirospaprikval, gyorsan elkeverjk s egy kevs vzzel fleresztjk. Ha zsrjra pirult, beletesszk a hst, megszzuk, s egy kevs vizet ntve al, gyakori kevers kzben proljuk. Ha zsrjra slt, belekeverjk az sszezzott kmnymagot, az aprra vgott fokhagymt, a kicsumzott zldpaprikt s a meghmozott paradicsomot vagy a lecst, s szksg szerint egy kevs vizet ntve al - hogy le ne sljn - tovbb proljuk. Ha a hs mr majdnem puha, felntjk 1,5 l vzzel, beletesszk az apr kockra vgott burgonyt, s mieltt a burgonya is egszen megfne, beletesszk az egy tojsbl gyrt csipetkt.
|