Levesek : Tykhsleves zsemlegombccal |
Tykhsleves zsemlegombccal
Elkszts: A tykot megtiszttjuk, megmossuk, s a megtiszttott zldsggel, a megmosott, de nem hmozott hagymval (a hagymahjtl tiszta lesz a leves!) s a csirkeaprlkkal egytt hideg vzben feltesszk fni, s lass tzn egszen lassan forraljuk. A zsemlt apr kockkra vgjuk, s a tejjel, a tojsokkal, sval s borssal kemnyebb masszv dolgozzuk ssze, egy kicsit pihentetjk. A petrezselymet megmossuk s aprra vgjuk. Ha a tyk megpuhult, kivesszk a levesbl, lehzzuk a brt, a hst lefejtjk a csontjrl, s kockkra vgjuk. A zldsget szintn kockra vgjuk. A visszamaradt levest sval, borssal zestjk, leszrjk, s ismt felforraljuk. Ekkor a petrezselymet belekeverjk a zsemlegombc tsztba, szerecsendival zestjk, s egy kevs zsemlemorzsval megktjk. Apr gombckkat formlunk a masszbl, s a forrsban lv hslevesbe tve kb. 10-15 percig fzzk. Ekkor beletesszk a levesbe a kockkra vgott hst s zldsget, a tetejt megszrjuk petrezselyemmel, s forrn tlaljuk ezt a rgi idkre emlkeztet finom, ers tykhslevest.
|