Gymlcss felhk
Hozzvalk 1 tepsihez
A tszthoz: 6 dkg vaj, 2 csipet s, 15 dkg liszt, 5 tojs A tltelkhez, dsztshez: 50 dkg vegyes gymlcs (beftt vagy friss), 6 fehr zselatinlap, 2 ek mlnaplinka, 50 dkg habtejszn, 2 ek cukor, 1 kiskanl rlt vanlia, 1 tasak habfixl, porcukor a beszrshoz
- Egy tepsit stpaprral kiblelnk. Elmelegtjk a stt. - Felforralunk 2,5 dl vizet a sval s vajjal. A lisztet beleszrjuk, s addig keverjk, amg a massza sszell, s elvlik a lbas aljtl. Levesszk a tzrl s egyenknt beledolgozzuk a tojsokat. - A tsztt a tepsibe simtjuk, benedvestjk, s 10-12 percig stjk. (Kzben ne nyissuk ki a st ajtajt.) A kislt tortalapot kivesszk, s kihtjk. - A tsztalapot hrom 8x40 centis cskra vgjuk. A tsztamaradkot sztmorzsoljuk. - A zselatint hideg vzbe ztatjuk. 3 evkanlnyi gymlcslevet a mlnaplinkval felforrstunk, s feloldjuk benne a zselatint. A gymlcskhz keverjk, behtjk. - A tejsznbl a cukorral, a vanlival s a habfixlval kemny habot vernk. 2 tsztacskot megkennk a gymlcskeverkkel s a tejsznhabbal, s egymsra tesszk ket. A harmadik cskot 4 cm vastag szeletekre vgjuk s a tortra tesszk. Az oldalait bekenjk tejsznhabbal, rtapasztjuk a tsztamorzst s a tetejt megszrjuk porcukorral.
|