Dinnyink
A szervezetnk szmra nlklzhetetlen vizet nem mindegy hogyan ptoljuk. Fogyasszunk sok svnyvizet, gymlcslevet, tejtermket s persze friss gymlcst. Gondoljunk csak a grgdinnyre, a zamatos srgadinnyre, amelyek tbbet rnek, mint egy pohr dt.
Grgdinnye Afrikbl szrmazik, lehet gmbly vagy hosszks, hjnak szne sttzld vagy vilgos zld cskos. Hsnak szne piros, ritkbban srga, de mindkett rendkvl dt, vztartalma 90-95%. retten a legdesebb, ekkor szrnak vge szraz, a szr felli oldala kiss behorpadt s krges, a hj tbbi rsznek fels rtege knnyen lekaparhat.
Srgadinnye Az zsiai eredet nvny tbbfle nemestett vltozatt termesztik. Hja lehet sima, rcsks, hls, vagy barzdlt. Hsa narancsszn vagy zldes rnyalat, egyes fajtknl a dinnye rsvel a zld szn aranysrgra vltozik. Az rett srgadinnye mr felvgs eltt is rendkvl illatos, szrnak tve puhbb, ujjal benyomhat. A srgadinnyt lehtve fogyasztjuk, de sokig nem szabad hteni, mert elveszti zt. Az rett s lehttt dinnyt tlalhatjuk jgkrmmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszval, de kitn zharmnit alkot egy szelet fstlt sonkval, esetleg sajttal is: a ss, fstlt z tkletesen kiemeli a dinnye zamatt.
Srgadinnyeleves Hozzvalk: 1 darab kb. 1 kils srgadinnye, 2 dl tejszn, 1 l tej Elksztse: A srgadinnyt kettvgjuk, magjait eltvoltjuk. A dinnye hst kivjjuk, sszeturmixoljuk, ezutn hozzadjuk a lehttt tejsznt, s kihabostjuk. Hozzadjuk a hideg tejet, alaposan sszekeverjk, tszrjk s pr csepp Tokaji Aszval zestjk, majd azonnal tlaljuk.
Srgadinnye fstlt sonkval Hozzvalk: 60 dkg srgadinnye, 20 dkg prmai sonka Elksztse: A dinnyt meghmozzuk, cikkekre vgjuk. A vkonyra szeletelt sonkt fltekerjk s egy fogvjval a dinnybe szrjuk, lehtve tlaljuk.
Srgadinnye rkfarkakkal Hozzvalk: 60 dkg srgadinnye, 30 dkg koktlrk, nhny salta levl Elksztse: A meghmozott srgadinnyt kockkra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzadjuk az elfztt rkfarkakat, sval s egy kevs konyakkal zestjk, htve salta levlre tlaljuk.
Sajtkoktl srgadinnyvel Hozzvalk: 20 dkg fstlt sajt, 20 dkg ementli sajt, 40 dkg srgadinnye Elksztse: A dinnyt cikk-cakkban kettvgjuk, magjait eltvoltjuk, a hst kivjjuk, s kockkra vgjuk. A fstlt sajtot kockra vgjuk, sszekeverjk a dinnyvel s a lereszelt ementlival rtegezve tltjk az elksztett dinnyehjba.
"Rntott" srgadinnye Hozzvalk: 60 dkg srgadinnye, 10 dkg bzacsra, 1 dl tejszn, 2 evkanl mz Elksztse: A tiszttott dinnyt gerezdekre vgjuk s megforgatjuk a bzacsrban. Tnyrra helyezzk s mzzel zestett tejsznhabot adunk hozz.
|