Konyhai tvedsek
Mindenki eskszik arra, hogy a marhahs jobb a sertshsnl, dita idejn inkbb rizst egynk, mint burgonyt... A modern tpllkozstudomny azonban sokat cfol. Teht: lehet pldul gymlcsre vizet inni.
Ha gymlcsre vizet iszunk, fjni fog a gyomrunk - Tveds! De nem alaptalan. Rgen az ivvz sokkal tbb olyan csrt tartalmazott, amely a gymlcst a gyomorban erjedsre sztnzi. Ez teltettsgi rzst, felfjdst s hasmenst okozott. Ma azonban az ivvz tiszta, gy a szably is rvnyt vesztette.
A cukor elvonja a szervezetbl a vitaminokat. - Tveds! Annyi igaz, hogy a leptshez B1-vitaminra van szksg. De ezt a szervezet a cukrot hordoz tpllkbl veszi el.
A szrtott kenyrkalriaszegny. - Tveds! Tbb a kalriatartalma (340 kalria 10 dkg-ban), mint a barna kenyrnek (205 kalria 10 dkg). Oka: gazdagabb tpanyagban, mert kevesebb vz van benne.
A sok zsiradk rt a brnek. - Tveds! Nem mindegy a zsiradk minsge: a nvnyi olajokban lv teltetlen zsrsavak pldul szksgesek az anyagcserhez (naponta egy-kt evkanlnyi). Ha a szervezet nem kap belle eleget, a br durva, a haj fnytelen lesz. Csak a teltett zsrsavakat kerljk (pl. ami a vajban van).
A marhahs jobb a sertshsnl. - Tveds! Krlbell ugyannyi zsr van mindkettben. (10 dkg sovny sertsszeletben kb. 1,9 g, marhahsban pedig 2,4 g.) A sertshs radsul ngyszer annyi B1-vitamint tartalmaz, mint a marha.
Fogykrzk inkbb rizst egyenek, mint burgonyt. - Tveds! 10 dkg ftt rizs 125 kalrit tartalmaz, a burgonya csak 80-at. Radsul ktszer annyi klium van benne. Teht: gyorsabban salaktalantja s vztelenti a szervezetet.
A spentban sok a vas. - Tveds! Nincs benne tbb mint a brokkoliban vagy a kelbimbban. Vashinyra jobb a lencse vagy a szjabab.
A gymlcs tbb C-vitamint tartalmaz a zldsgnl. - Tveds! A legtbb zldsgfajta ellentmond ennek. 10 dkg citromban s narancsban 50 mg, az deskmnyben 93 mg, a zld hs paprikban pedig 140 mg-nyi van.
|