Czr salta
Sokfle salta fut Czr nven. Ez az a recept, ami szerint 1924-ben a mexiki Tijuana-ban Cesare Cardini tteremben elksztettk a saltt, miutn egy nyri htvgn kifogytak egyes alapanyagok.
Czr salta
Hozzvalk:
A pirtott kenyrkockkhoz:
2 nagy gerezd fokhagyma 3 evkanl extraszz olvaolaj 2 cssze (0,5 liter) kenyrkocka francia bagettbl vagy fehrkenyrbl s
A salthoz:
1 db tojs 1 teskanl Worcestershire-szsz 3 teskanl frissen facsart citroml 1 kzepes gerezd sszeprselt fokhagyma s 1/2 teskanl frissen rlt bors 1 1/2 teskanl szardellapaszta vagy 4 db kis szardella 1 teskanl kapribogy 1 teskanl dijoni mustr 1/3 cssze (8 cl) extraszz olvaolaj 1/3 cssze (8 cl) frissen reszelt parmezn sajt 2 kzepes fej rmai salta
Elkszts:
A pirtott kenyrkockk elksztse: Vgjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockkra. A ks lapjval (vagy fokhagymanyomval) prseljk ssze a 2 nagy gerezd fokhagymt. Egy tlban keverjk ssze a fokhagymt, az olvaolajat s a kenyrkockkat. zls szerint szzuk meg, keverjk addig, amg a szsz egyenletesen bevonja a kenyrkockkat. Tegyk a kenyrkockkat tepsibe, egyenletesen tertsk el, s 350 fokra elmelegtett stben pirtsuk aranybarnra.
A saltntet elksztse: A tojst tegyk forrsban lv vzbe, s 45 msodpercig fzzk. Utna vegyk ki, s hagyjuk lehlni. Prseljk ssze a fokhagymt, s tegyk nem fmbl kszlt kevertlba. Adjuk hozz az elzleg sszetrt szardellkat vagy a szardellapasztt, a reszelt parmezn felt, a Worcestershire-szszt, a citromlt, a kapribogyt, a mustrt s a hjtl megtiszttott tojst. Szzuk, borsozzuk zls szerint. Folyamatos kevers kzben lassan adjuk hozz az olvaolajat, s keverjk simra az sszetevket (ha az olvaolajat tl gyorsan adjuk hozz, akkor az kivlik).
A salta elksztse: Tegyk fa, veg vagy manyag (de nem fm) saltstlba a 3-5 cm-es kockkra felvgott saltt. Adjuk hozz az ntet felt, keverjk ssze. Adjuk hozz a maradk ntetet, a maradk parmezn sajtot, a kenyrkockkat, s jra keverjk ssze.
|