Hsvti tlttt kalcs
Hozzvalk (kb. 8 szelethez): 1-1,5 dl tej 2 dkg leszt 40 dkg liszt 1 tojs 6 dkg margarin 4 dkg cukor 1 citrom reszelt hja A narancstltelkhez: 1 nagy narancs 10 dkg cukor A mktltelkhez: 10 dkg darlt mk 1-1 evkanl mazsola s porcukor 1/2 citrom hja 1 dl tej A ditltelkhez: 10 dkg darlt di 1-1 evkanl mazsola s porcukor 1/2 citrom hja 1 dl tej A kenshez: 1 tojs A stshez: 4 tojs 2 evkanl olaj
Elkszts: A tejet meglangyostjuk, belemorzsoljuk az lesztt. A lisztet tszitljuk, 1 mokkskanl sval elkeverjk, s a tojssal, a flfuttatott lesztvel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhjjal zestve tsztv dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjk.
Elkszts: Elksztjk a tltelkeket. A narancsot jl megmossuk, majd vkonyan, csak a narancssrga hjt - a bels, fehr bundjt rintetlenl hagyva - meghmozzuk, s a hjat egy olyan kicsi lbasba tesszk, amibe ppen csak belefr. Rszrjuk a cukrot, kevs vizet ntnk al, s lefdve puhra fzzk. Kihtjk. A narancshjat lecspgtetjk, majd megdarljuk, vagy egszen finomra vgjuk. A mkot a mazsolval, a porcukorral sszekeverjk, a citrom reszelt hjval zestjk, azutn a tejjel leforrzzuk. A ditltelkeket ugyangy ksztjk el. A megkelt tsztt hrom rszre osztjuk, majd meglisztezett deszkn egyenknt hosszksra nyjtjuk. Mindegyik kzepre egy cskban tltelket ppozunk (egy tsztra egyfle tltelk kerl). A tsztalapokat egyenknt flcsavarjuk, finoman megsodorjuk, s hrmas fonssal kalcscopfot formlunk belle. Kivajazzuk a tortaformt , a kalcsot "beletekergetjk", majd a tetejt flvert tojssal lekenjk. Langyos helyen 30 percet kelesztjk. A stt 180 fokra (gzst 2. fokozat) elmelegtjk. Sts eltt a kalcsot tojssal mg egyszer tojssal lekenjk. A formt vzzel flig telt tepsibe lltjuk. Alufliba csomagolunk 4 tojst, kvlrl olajjal megkenjk, s a kalcs tetejbe ltetjk. A stben kb. 40 percig stjk. Ezutn a formt a mg forr tsztrl leemeljk. gy a tszta nem "zik el". Amikor a kalcs kihlt, a flis tojs helyre hmes tojst illesztnk.
Munka: kb. 1 ra Fogyaszthat: 3 ra mlva 1 szelet: 645 kcal
|