Lencsekrmleves
Hozzvalk 8 szemlyre:
- 50 dkg lencse
- 1 srgarpa
- 1 fej vrshagyma
- 10 dkg rizs
- 4 evkanl telzest
- 3 dl tej
- 2 evkanl vaj
- 3 evkanl liszt
- 3 dl tejszn
- 3 tojssrgja
Elkszts: A lencst megmossuk, majd felntjk annyi hideg vzzel, hogy bven ellepje, s 3 ra hosszat ztatjuk. A rpt, a hagymt megtiszttjuk, megmossuk, de nem daraboljuk.
Elkszts: ztats utn a lencst leszrjk, majd annyi vzbe amennyi ellepi, a hagymval s srgarpval feltesszk fni. Lefedjk, s a forrstl szmtva kb. 30 perc alatt puhra fzzk. A hagymt s a srgarpt kivesszk, a lencst turmixgpben simra sszetrjk. A rizst forr ss vzbe tesszk, kb. 20 perc alatt puhra fzzk, leszrjk, lebltjk hideg vzzel, s tlalsig melegen tartjuk. Az telzestt kt liter vzzel felforraljuk. A tejet kis lbasba ntjk s felmelegtjk. A vajat nagyobb ednyben felforrstjuk, hozzadjuk a lisztet, s kevergetve vilgos rntst ksztnk. Belekeverjk a lencseprt, felntjk a levessel s a tejjel, majd habvervel simra keverjk s jl felforraljuk. Levesszk a tzrl. A tejsznt simra keverjk a tojssrgjval, belekeverjk a levesbe s a rizzsel tlaljuk. Mr nem forraljuk tovbb. Melegen finom.
Megjegyzs: Energiatartalom: 1764 kJ/420 kcal (1 adag).
|