Szalagos fnk
Hozzvalk:
- 3 dl tej,
- 3 dkg leszt,
- 1 evkanl porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 2 tojssrgja,
- 1 pohrka rum,
- 50 dkg liszt
Elkszts: 3 dl tejet meglangyostunk, belemorzsolunk 3 dkg lesztt s beletesznk 1 evkanl porcukrot. Amikor az leszt megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojssrgjval, 1 pohrka rummal, kshegynyi sval s 50 dkg liszttel kzepes kemnysg kelt tsztt ksztnk. Nagyon jl kidolgozzuk, ennek kvetkeztben elg lgy tsztt kapunk. Langyos helyen msflszeresre kelesztjk. A kels utn nyjtdeszkra bortjuk, s ujjnyi vastagra nyjtjuk. Fnkszaggatval vagy pohrral kiszaggatjuk, ruhval letakarva 30 percig kelesztjk. (Ha tovbb keleszjk, nem baj). A fnkot kzpforr olajban egyenletes tzn stjk. (Fritzben is lehet.) A stsnl vigyzzunk arra, hogy a deszkn fekv fnk fels rsze kerljn az olajban alulra. Sts elejn az ednyt fedjk be. Megfordts utn vegyk le rla a fedt. A pirosra slt fnkot szrkanllal szedjk ki, s mg melegen szrjuk meg vanlis porcukorral.
|